Hårfjerning med laser

Ta gjerne kontakt for mer informasjon om behandlingen – våre leger skal svare på alle dine spørsmål.

Akkurat hvor effektiv en hårfjerning med laser er avgjøres av fire ting;

 • Hudfarge
 • Hårfarge
 • Behandlerens kunnskap
 • Det tekniske utstyret

Laseren ødelegger hårsekkene gjennom oppvarming

Før man kan forstå hvordan hårfjerning med laser fungerer, bør man vite hvordan generell hårvekst fungerer.

Det må være mer pigment i hårene enn i huden

Hårfjerning med laser fungerer ved at laserens lys passerer gjennom huden, og forvandles til varme når den treffer det mørkere hårstrået.

Jo lysere huden er, jo mer av laserlysets energi slipper den gjennom. Det fungerer på lik måte som når solens stråler treffer en lys overflate og etterlater den kjølig, mens en mørk overflate blir glovarm.

Det laserlyset som kommer ned gjennom huden forvandles til varme når det treffer det mørkere pigmentet i hårstrået. Hårstrået leder deretter varmen ned til hårsekken som ødelegges når den blir ca 70 grader, og slutter å produsere hår.

For at man skal få utført en hårfjerning med laser må man ha en kontrast mellom huden og håret.

Jo mørkere et hårstrå er, jo mer av laserlysets energi forvandles til varme. Det er med andre ord mye lettere å behandle tykke, mørke hårstå enn tynne, lyse.

Mekanismene forklart over innebærer at tykke, mørke hårstrå på lys hud er enkle å behandle med laser, mens tynne, lyse hårstrå på mørk hud er mye vanskeligere.

Både rødt og blondt hår har veldig lite pigmenter, men kan i enkelte tilfeller behandles. Grått og hvitt hår kan ikke behandles med laser. For denne typen hår kan diatermi eller elektrolyse være gode alternativer.

Riktig utstyr + kunnskap = vellykket hårfjerning

Det finnes veldig mange ulike typer lasere og teknikker å bruke dem på. Lær deg det grunnleggende innenfor området på siden om laserbehandlinger.

Ved hårfjerning med laser er utfordringen å varme opp hårsekkene tilstrekkelig mye ved hjelp av laserlyset, UTEN å brenne huden. Akkurat hvilken laser og metode som er mest effektiv handler mest om hud- og hårfarge:

 • Diodelaser er en god ”all-round” laser. Den fungerer godt på alt fra lys til relativt mørk hud(hudtype 5 som for eksempel kan ses på personer fra India). Baksiden er at den ofte har problemer med å ta bort de aller tynneste hårstråene.
 • Når det gjelder meget mørk hud er det bare Nd:YAG laser som fungerer. Dette er sannsynligvis fordi laserlyset trenger ned og påvirker blodkarene som gir hårsekkene med næring uten å absorbere spesielt mye av pigmentet i huden.

De resultatene man oppnår etter en endt hårlaserbehandling er mer eller mindre permanente. Man kan allikevel ikke utelukke at noe hårvekst kommer tilbake over tid.

Slik foregår en hårfjerning med diodelaser


En hårfjerning
 med laser er en forholdsvis enkel og udramatisk behandling. Det er dog ikke en engangsbehandling. Du må regne med at hvert enkeltområde krever 6-8 behandlinger med minst en måneds mellomrom.

Under selve behandlingen ”skyter” behandleren en mengde laserpulser i et bestemt mønster over området. Når laserpulsen treffer hårstrået kan det svi litt. I noen tilfeller brukes avkjøling eller bedøvelseskrem for å minimere ubehag og for å forhindre brannskader.

Selve behandlingen tar mellom 10-60 minutter avhengig av størrelsen på området. En rygg tar selvsagt lenger tid enn en overleppe.

Viktig å tenke på før hårfjerning med laser

 • Jo lysere huden er, jo bedre blir resultatet. Unngå derfor sol eller selvbruningsprodukter i minst 4 uker før behandlingen.
 • Lyse, tynne hårstrå krever flerebehandlinger enn mørkere hår. Hvitt og grått hår reagerer ikke på laserbehandling.
 • Du kan ikke ha vokset eller på annen måte ha nappet ut hårstrå på området de siste 4 ukene før en hårfjerning. Barbering er på den annen side ok hele veien opp til behandlingstidspunktet.
 • For optimalt resultat bør man få utført vedlikeholdsbehandlinger en gang i året etter en hårfjerning.
 • Man bør ikke utføre behandlingen under graviditet, men amming er ikke et hinder.
 • I noen tilfeller aktiveres hvilende hårsekker av laseren, noe som gjør at man kan oppleve at hårveksten øker. Dette er bare positivt, fordi laseren vil nå disse hårsekkene fortere.

Risiko og komplikasjoner er uvanlig


Man kan
 gå tilbake til sine normale aktivitere umiddelbart etter hver behandling, og man kan også sminke seg som vanlig. I noen tilfeller kan huden være litt rød og hoven, men dette går isåfall over på et par timer.

Pigmentforandringer i huden med lyse og mørkere partier kan forekomme, men dette forsvinner vanligvis i løpet av et par måneder. Dette er mer vanlig for mennesker med mørkere hudtone.

Svært sjelden kan blemmer, sår, arrdannelser eller annen forandring i hudstrukturen oppstå. Dette er som oftest som følge av feil laser eller innstilling av maskinen. Også dette forsvinner normalt på ca en måned, men kan forbli permanent.

Det er anbefalt å bruke en solkrem SPF 25 eller høyere om det behandlede området eksponeres for sol før det har gått to uker.

Hva er IPL og hvorfor vi ikke bruker IPL til hårfjerning

IPL står for Intence Pulsed Light (Intense Pulset Lys) og har dermed ingenting med Laser å gjøre.
Prinsippene for behandlingmetoden er nok ganske like for kunden, men i stedet for lasere tunet på forskjellige bølgelengder, bruker IPL ett sterkt lys med forskjellige filtre for å prøve å oppnå den effekten som diodelaserene gjør.
Resultatet og effekten kan nok dessverre ikke sammenlignes, kunden trenger ofte mange flere behandlinger med IPL for å oppnå samme effekten som man ville fått med ekte laser.

Fordelen til IPL, er at disse maskinene gjerne koster en tienedel av hva en diodelaser, og at maskinen kan brukes til flere forskjellige behandlingsformer.

Vi bruker den Quanta System MT-One diodelaseren for fjerning av uønsket hår. Diodelaser kan kun brukes av offentlig godkjent helsepersonell i Norge. Hos Ansikta Medica er det kun autorisert helsepersonell som utfører laserbehandlinger.

 

(del av informasjon om hårreduksjon er tatt fra http://www.plastikkirurgi.nu)