Laser

LASERHÅRFJERNING
Hårlaser ødelegger hårsekkene gjennom oppvarming. Det er spesielt effektivt når det er mer pigment i hårene enn i huden. Hårfjerning med laser fungerer ved at laserens lys passerer gjennom huden, og forvandles til varme når den treffer det mørkere pigmenterte hårstrået.

Jo lysere huden er, jo mer av laserlysets energi slipper den gjennom. Det fungerer på lik måte som når solstråler treffer en lys overflate og etterlater den kjølig, mens en mørk overflate blir glovarm.

Laserlyset som passeres gjennom huden forvandles til varme når det treffer det mørkere pigmentet i hårstrået. Hårstrået leder deretter varmen ned til hårsekken som da ødelegges når den blir ca 70 grader, og med det vil det sluttes å produsere hår på de områdene.

For at man skal få utført hårfjerning med laser må man ha en kontrast mellom huden og håret. Jo mørkere et hårstrå er, jo mer av laserlysets energi forvandles til varme. Det er med andre ord mye lettere å behandle tykke, mørke hårstrå enn tynne, lyse.

Mekanismene forklart over innebærer at tykke, mørke hårstrå på lys hud er enkle å behandle med laser, mens tynne, lyse hårstrå på mørk hud er mye vanskeligere.
Både rødt og blondt hår har veldig lite pigmenter, men kan i enkelte tilfeller behandles noe effektivt. Grått og hvitt hår kan ikke behandles med laser. Til denne typen hår kan diatermi eller elektrolyse være gode alternativer.

 Viktig å tenke på før hårfjerning med laser:
• Jo lysere huden er, jo bedre blir resultatet.
• Unngå sol eller selvbruningsprodukter i minst 2 uker før behandlingen (optimalt – 4).
• Lyse, tynne hårstrå krever flere behandlinger enn mørkere hår.
• Hvitt og grått hår reagerer ikke på laserbehandling.
• Du kan ikke ha vokset eller på annen måte ha nappet ut hårstrå på området de siste 4 ukene før laserhårfjerning.
• Barbering er på den annen side ok hele veien opp til behandlingstidspunktet.
• For optimalt resultat bør man få utført vedlikeholdsbehandlinger en gang i året etter en hårfjerning.
• Man bør ikke utføre behandlingen under graviditet, men amming er ikke et hinder.
• Noen tilfeller aktiveres hvilende hårsekker av laseren, noe som gjør at man kan oppleve at hårveksten øker. Dette er bare positivt, fordi laseren vil nå disse hårsekkene fortere.

Risiko og komplikasjoner er uvanlig
Man kan gå tilbake til sine normale aktiviteter umiddelbart etter hver behandling, og man kan også sminke seg som vanlig. I noen tilfeller kan det være litt rød og hovent, men dette går over på et par timer. Pigmentforandringer i huden med lyse og mørkere partier kan forekomme,
men dette forsvinner vanligvis i løpet av et par måneder. Dette er mer vanlig for mennesker med mørkere hudtone. Svært sjelden kan blemmer, sår, arrdannelser eller annen forandring i hudstrukturen oppstå. Dette er som oftest som følge av feil laser eller innstilling av maskinen. Også dette forsvinner normalt på ca en måned, forbli permanent. Det er anbefalt å bruke en solkrem SPF 25 eller høyere om det behandlede området eksponeres for sol før det har gått to uker.

Utstyr
Vi bruker lasermaskin med både Alexandrite og Nd:YAG laserkilder (Quanta System, Italia). Hos Ansikta Medica er det kun autorisert helsepersonell som utfører laserbehandling.


Akkurat hvor effektiv en hårfjerning med laser er avgjøres av fire ting:
• Hudfarge
• Hårfarge
• Behandlerens kunnskap
• Det tekniske utstyret

FJERNING AV SJENERENDE BLODKAR, ÅRER OG SPRENGTE KAPILLÆRER
Klinikken benytter seg av den nyeste modellen ND:YAG fra Quanta System (Italia) for å fjerne sprengte blodkar i ansikt og på kropp. Laseren fjerner blodkar opp til 3-4 mm i diameter. Laseren har høy effekt med ekstern luftkjøling med Zimmer 6 maskin som beskytter huden mot skader ved overoppheting.
Laserlyset er av en bølgelengde som absorberes godt av hemoglobinet i blod. Lysenergien omdannes til varme, og karene varmes opp. Karveggen skades permanent, og blodkarene forsvinner gradvis i løpet av 2-6 uker. Laserlyset når ikke dypere enn kun noen få millimeter, og det er ingen risiko for å utvikle blodpropp eller andre skader i større kar.


Bivirkninger
De første dagene etter behandling blir huden rett over blodkar rød. Noen kan oppleve lett svie. Første ukene etter behandling skal man unngå soling og solarium. Man bør sitte med beina høyt ved anledning. I ansikt kan man få en hevelse som varer i 3-5 dager.
Enkelte får pigmentforandringer i etterkant, noe som kan forebygges ved å bruke solkrem med SPF 30-50.


FJERNING AV PIGMENT I HUDEN
Pigmentflekker i huden er i dag et mer og mer vanlig problem og kan være sjenerende for mange. Det kan vises i huden som brune eller mørke flekker, enten som én enkelt flekk eller som melasma i større områder. Behandlingsmulighetene er mange, men en svært effektiv måte å fjerne pigmentflekker på er med 755 nm Alexandrite laser fra Quanta System. Det er som regel nok med 1-2 behandlinger. Man kan erfare at pigmenten blir mørkere like etter laserbehandling, men forsvinner etter 1 til 2 uker.  
 Obs! Vi fjerner aldri føflekker med laser på våre klinikker!
KONTRAINDIKASJONER FOR LASERBEHANDLIGNER
Pasienter som skal behandles med laser, kan ikke bruke følgende medikamenter: f. eks. en rekke antibiotika og Vitamin A preparater (f. eks. Isotretinoin). 
Gravide/ammende, personer under 18 år, personer med solbrun hud beahndles ikke.


HAR DU SPØRSMÅL?
Vennligst send oss en melding via vårt kontaktskjema om du er usikker på om du kan få laserbehandling hos oss. Våre leger som har overordnet fagansvar for laserbehandlingene skal sørge for at du får svar.

Handlekurv

Sign in

No account yet?